Trek Pantas Semester 3 ke Ijazah Sarjana Muda.

|
UiTM Kampus Bandaraya Melaka

Salam semua,

Rasanya ramai daripada kawan - kawan saya dah tahu yang saya akan lanjutkan pengajian saya di UiTM Kampus Bandaraya Melaka ( KBM ) dalam bidang : 

IJAZAH SARJANA MUDA PENTADBIRAN PERNIAGAAN ( KEPUJIAN ) ( PEMASARAN )

Mungkin ada dikalangan anda yang tertanya-tanya kenapa saya memilih Pemasaran? Kenapa tidak sahaja lanjutankan dalam bidang Insurans. Antara penyebab saya memilih kursus itu kerana saya telah membuat kajian tentang mata pelajaran yang saya akan pelajari dan saya ingin mencuba sesuatu yang lain pula. Lagipun semasa pengajian saya di diploma, kami tidak mempelajari secara mendalam tentang Insurans selain daripada CTU 242 iaitu Takaful. 

Apa perasaan saya apabila mengetahui tentang saya diterima tawaran untuk lanjutan pengajian ke Ijazah Sarjana Muda, secara jujurnya ketika saya mengetahui berita ini saya agak terkejut apabila ditawarkan di Kampus Bandaraya Melaka. Pekara yang saya tidak jangkakan kerana terdapat beberapa kampus lain lagi yg menawarkan kursus ini. Selain itu, saya jugak diberi tempoh selama 4 hari untuk memberitahu keputusan sama ada SETUJU atau TIDAK SETUJU dengan tawaran itu. Bermula la fikiran saya masa tu, fikir itu lah, ini lah. Ya la ada kebaikan dan keburukan apabila menerima tawaran ini. Salah satunya ialah tekanan pelajar, subjek-subjek yg agak susah, takut terkandas tengah2 jalan nanti tetapi selepas bertanyakan beberapa senior yg melanjutkan pengajian di sana, saya mula rasa yakin tentang tawaran ini.

Alhamdulilah saya membuat keputusan untuk menerima tawaran tersebut dan setelah tekan butang SETUJU, secara automatiknya saya sudah ditukarkan ke KBM dan tidak lagi di Lendu. Semua data dalam sistem di UiTM Alor Gajah telah ditukarkan ke KBM. Nombor matrix pun bertukar ( ada kad matrix baru lagi ). Pekara yang aku akan rindui sudah pasti rakan2 ku di Alor Gajah, classmates, coursemates, roomates dan jugak suasana disana sebab di KBM suasananya agak berbeza memandangkan kampusnya terletak ditengah-tengah bandar dan hanyalah bangunan berbelas tingkat. Ala-ala pejabat gitu. Sesuai la kot untuk budak2 Business ni nanti. Harap2 keputusan yang saya buat ini adalah tepat. Kalau nak diikutkan, kat mana kita mula pun pasti ada halangan dan rintangan yg perlu kita harungi untuk menjadi insan yg berjaya dalam kehidupan.

Rakan-rakan sekalian, doakan saya ya. Amin.

0 comments:

.